Papa Tertinggal Tungku Panas Atas Badan Mama

Saya terbaca catatan seorang kawan dalam Facebooknya beberapa hari lepas.  Tersenyum-senyum saya dibuatnya.  Saya sudah minta izin untuk dikongsikan di sini.  Insya Allah, di dalam jalinan kisah sering bersulam hikmah.

Empunya kisah merupakan seorang isteri yang sedang menyambung pelajaran di peringkat PhD di Melbourne.  Suami yang setia sudi menemani isteri dan menggalas tugas baru di sini iaitu ‘sura rumah’.  Kisah suami menemani isteri belajar bukanlah perkara baru.  Begitu juga dengan kisah suami yang suka membantu tugas isteri di rumah… ia sudah berlaku sejak dahulu.

Bagi saya, keistimewaan kisah ini ialah sikap cermat, berlemah-lembut dan layanan bersungguh-sungguh seorang suami kepada isterinya yang baru bersalin.  Lumrah pengalaman yang dipaparkan ialah tentang hal yang kurang enak mengenai suami yang isterinya dalam pantang.  Lupakan memori yang mengeruhkan hati itu, mari sama-sama kita ‘enjoy’ dengan catatan kasih seorang isteri yang begitu menghargai khidmat si Tuan Suami.

Bismillah.

Sebuah memori dalam diari seorang isteri terlukis gambaran cinta di hati.

“Diari sepagi insan bergelar Papa kepada 4 puteri (semasa Mama berpantang-hari ni hari ke-6)

5:00 am – Panaskan nasi dan lauk-pauk ala kadar untuk bersahur sambil panaskan tungku.

6:00 am – Solat Subuh.

6:30 am – Urut dan tungku Mama pada bahagian-bahagian utama (bahagian kaki) yang ada urat-urat peranakan sambil tersengguk-sengguk menahan mengantuk. Sekejap-sekejap Mama menjerit-jerit sebab tungku terlalu panas- Papa letak tungku kat badan dan tertidur.

7:30 am – Mandikan baby Hana (2 hari sekali atau masa midwife datang melawat). Lepas mandi, Papa sapu/lumur kanji kat badan baby- kulit jadi mulus dan cantik, dapat jauhkan penyakit kulit, letak minyak Yuyee kat perut dan tapak kaki.  Kemudian tungku baby dengan tungku Mama tadi- tak jumpa batu kecil untuk buat tungku baby- pasir pun tak de kat sini.

8:00 am – Papa bawa baby Hana yang dah wangi (kanji wangi ke?) untuk Mama susukan. Papa terus ke dapur untuk sediakan breakfast untuk kakak-kakak Hana – cornflakes/susu. Sambil tu, Papa sediakan lunches untuk kakak-kakak – sandwiches/ fruits/ chips etc – Papa dah cekap dah bab-bab ni sebab dah 3 tahun dok train.

8:30 am – Tengah enjoy kakak-kakak main dengan baby Hana, tiba-tiba Papa kata, “let’s go”…ooo kena pergi hantar kakak-kakak ke sekolah la pulak- semua kiss baby Hana, Kak Irah tersilap kiss tummy Mama..  Hari ni Mama tak sempat baca doa kat ubun-ubun kakak-kakak, biasa jadi rutin untuk Mama baca doa.

9:00 am – Papa barut perut Mama dengan pes asam jawa – paling senang dapat kat sini, kadang-kadang guna minyak panas jer.

10:00 am – Papa pergi kerja (hantar catalogue), kerja paling flexible untuk Papa yang kena minding 4 puteri. Masa ni Mama berehat dengan baby Hana – berehat means buat taik mata, untuk stay up sampai pagi dengan baby Hana… Begini la rutin pagi sepanjang tempoh berpantang.”

Masya Allah… membaca catatan di atas, bagai terngiang-ngiang titah Raja segala Raja yang berbunyi di dalam Surah al-Nisa’ ayat 19,

 4:19

Wahai orang-orang yang beriman, tidak halal bagi kamu mewarisi perempuan-perempuan dengan jalan paksaan, dan janganlah kamu menyakiti mereka (dengan menahan dan menyusahkan mereka) kerana kamu hendak mengambil balik sebahagian dari apa yang kamu telah berikan kepadanya, kecuali (apabila) mereka melakukan perbuatan keji yang nyata. Dan bergaulah kamu dengan mereka (isteri-isteri kamu itu) dengan cara yang baik. Kemudian jika kamu (merasai) benci kepada mereka (disebabkan tingkah-lakunya, janganlah kamu terburu-buru menceraikannya), kerana boleh jadi kamu bencikan sesuatu, sedang Allah hendak menjadikan pada apa yang kamu benci itu kebaikan yang banyak (untuk kamu).

Apabila titah itu terlukis secara visual, keindahannya begitu mengagumkan hati yang melihatnya.  Bagaimanalah akhlak Rasulullah saw ye…?

Semoga Allah limpahkan rahmat dan keampunanNya pada si suami.  Semoga Allah berkati keluarga ini dan mengekalkan kebahagiaan mereka hingga ke syurga abadi.

Kasih Suami Rahmat Dari Allah

DYM Yang Dipertuan Agong datang bertamu ke rumah lalu berkata kepada suami kita, “Jaga isterimu baik-baik.  Beri dia makan, minum, pakaian dan pembantu rumah.  Curahkan kasih sayang sepenuhnya kepada isterimu.  Pada isterimu ada 3 perwatakan utama yang menyenangkanmu.  Pertama dia adalah kekasihmu tempat engkau bergurau senda.  Kedua dia adalah ‘seorang anak kecil’ yang mahu bermanja denganmu.  Ketiga dia adalah ibu kepada anak-anakmu yang mana kadang-kadang dia yang memanjakan dirimu.”

Andai kata peristiwa di atas berlaku secara langsung kepada kita, apa agaknya reaksi kita?

Tentu seronok bila seorang raja datang melawat dan menitahkan Tuan Suami supaya melayan kita dengan baik.   Itu baru raja bagi sebuah negara kecil seperti Malaysia.  Bagaimana jika yang datang itu seorang khalifah yang mempunyai wilayah kuasa yang jauh lebih luas?  Pasti bertambah teruja, bukan begitu?  Apa lagilah jika ia datang dari Raja segala Raja iaitu Allah SWT.   Justeru yang paling mengasihi dan begitu mengambil berat tentang diri kita hakikatnya Allah jua.

Ke mana lagi mahu ditumpahkan kasih dan pengabdian selain kepada Allah, Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.  Semoga separuh Ramadan yang tersisa terus menjadi ruang berlumba-lumba mencari cinta Ilahi serta bertaubat dari segala dosa.

Wassalam.

Ummu Abbas

11.18am, Melbourne.

15 Ramadan 1434H/ 3 Ogos 2012

About these ads

2 thoughts on “Papa Tertinggal Tungku Panas Atas Badan Mama

  1. sangat indah, ya Allah, kurniakan aku rahmat tersebut juga, ingin sekali merasai nikmat rahmat lelaki soleh dlm hidup…………

Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s