Catatan: Pelajar SPM Terbaik Kelantan

Semalam seharian tidak menjenguk blog. Hari ini, baru saya tahu mengenai keputusan SPM 2008 yang diumumkan. Lebih menarik, pelajar terbaik kebangsaan diraih oleh pelajar MMP (bekas sekolah saya dahulu). Lihat berita di HarakahDaily.net
pelajar-terbaik-spm-2008

Tahniah diucapkan kepada adik-adik yang telah berjaya khususnya adik-adik di Maahad Muhammadi Lilbanat.

Saya tumpang bangga. Sudah beberapa generasi pelajar MMP yang mendapat pelajar terbaik SPM peringkat nasional. Akhir era 90 an dulu, Nor Hafilah Musa (sekarang sambung belajar peringkat PhD di Australia) juga antara pelajar terbaik SPM peringkat nasional dari MMP.

Sebagai bekas pelajar MMP, saya kalih dengan kejayaan akademik di kalangan pelajar MMP. Mereka bukan sahaja meraih kejayaan di peringkat menengah, bahkan di peringkat universiti apabila mendapat anugerah pelajar terbaik universiti seperti YB Senator Mumtaz Nawi.

Semasa belajar di Jordan pun, rakan-rakan dari MMP dicemburui oleh teman-teman dari sekolah-sekolah lain. Ramai juga bekas-bekas ‘best student’ MMP sambung belajar di Jordan.

Paling menarik ialah ‘best student’ MMP biasanya menonjol dari segi akhlak baik, punya keperibadian muslimah sejati, aktif ko kurikulum dan lain-lain.

Ini sebenarnya cita-cita Kerajaan Islam Kelantan yang mahukan kejayaan duniawi berjalan seiring dengan pembangunan akhlak Islami.

Ia bertepatan dengan slogan kerajaan negeri ‘Membangun Bersama Islam’ dan juga 3 asas pentadbiran,

Ubudiyyah (kehambaan)
Masuliyyah (bertanggungjawab)
Itqan (kualiti)

Mahu tahu rahsia kejayaan mereka? Cuba dapatkan VCD Sti Fatimah: Watak Remaja Zaman Ini. Taip tajuk tersebut dan google,insya Allah dapat punya mana mahu cari.

Saya sudah tengok dan hadiahkan pada anak saudara di Johor. Cerita asli dan tidak dibuat-buat.

Kisah Siti Fatimah yang di VCDkan ini boleh dijadikan panduan. Perwatakan yang ada pada beliau merupakan ciri-ciri biasa yang ada pada kebanyakan pelajar cemerlang MMP. (Rasanya, pelajar-pelajar cemerlang dari sekolah lain pun begitu juga, bukan? Beza sikit-sikit itu biasalah).

Akhir kalam, anugerah yang Allah kurniakan buat pelajar SAR ini membuktikan bahawa pendidikan ISLAM adalah yang terbaik untuk dijadikan asas pendidikan negara.

Setuju tak?

Ummu Abbas
16 Rabiul Awwal 1430H
4.51pm

Advertisements

Doa Main ‘Game’

Semalam.

Aziz baru selesai mandi. Seusai dia memakai baju, saya menegur,

“Ziz, doa pakai baju pun ada”. Saya mengatakan demikian kerana dia sudah ingat sendiri untuk berdoa ketika makan.

Aziz tersenyum-senyum. “Aziz lupa la Umi”.

“Bukan Aziz lupa… Aziz belum tahu dan ingat lagi bacaan doa tu”. Saya menjelaskan.

Sebenarnya salah saya yang tidak mengingatkan dari awal. Walau sudah selesai pakai baju, saya ajar juga doa itu padanya. Dia sendiri suka belajar membaca doa. Alhamdulillah.

“Allahumma inni…”. Saya memulakan.

“Allahumma inni…”. Aziz mengikut.

“ As aluka…”

“ As aluka…”

“Khoyrihi…”

“Khoyrihi…”

“Wa khoyruma huwalah”.

“Wa khoyruma huwalah”.

“Wa a’uuzubika…”.

“Wa a’uuzubika…”.

“Min syarrihi…”.

“Min syarrihi…”.

“Wa syarrimaa huwalah”.

“Wa syarrimaa huwalah”.

Selesai membaca doa, Aziz berkata,

“Umi, semua ada doa kan Mi…(ringkasan Umi) Nak makan, nak tidur… nak main game je tak payah baca doa kan?”

Saya ketawa mendengar ayat terakhir. Suami turut tersenyum.

“Haa.. tahu pun. Itu maknanya tak berapa eloklah main game kan?” Saya bertanya kembali.

Aziz masih tersenyum-senyum.

“Tanya Mu’allimah kat sekolah Aziz. Ada tak doa main game?” Abinya menyarankan.
ps2
“Betul tu… nanti Aziz tanya cikgu… ada tak doa main game.” Ulang saya pula.

Aziz yang akan genap usianya 6 tahun Julai nanti bersekolah di PASTI berhampiran rumah.

Ada sesiapa yang mahu berikan pandangan tentang hal di atas?

Menurut syariat Islam, sesuatu perkerjaan akan menjadi ibadah apabila ia memberikan manfaat kepada pengamalnya. Manfaatnya mestilah memberi kesan positif kepada fizikal, minda dan spiritual. Jika ia mempunyai manfaat tersebut, maka bacaan paling minimum untuk melakukan sesuatu ialah ucapan Basmalah.

Apakah manfaat ‘game’ kepada kanak-kanak? Anak-anak saya memiliki PS2. Selain itu, mereka juga bermain ‘game’ dalam internet.

Setakat ini, saya meninjau jenis permainan anak-anak. Mana yang tidak baik, saya menegah mereka dari memilih jenis ‘game’ tersebut.

Ummu Abbas
25 Safar 1430H/ 21 Februari 2009
12.42pm