Nikmat Terbaik Di Dunia

Musim tengkujuh sekarang sering ditemani awan yang tebal. Kadang-kadang mendung berarak hitam. Kadang-kadang ia memutih memenuhi langit. Sehingga cahaya mentari pun sukar menembusinya. Lebih-lebih lagi pabila malam menjelang tiba. Gelap pekat wajahnya. Senyuman manis rembulan pun mahu disapu mendung kelabu. Namun kekadang, berjaya juga purnama menjengah wajahnya. Maka tersebarlah cahayanya yang indah menerangi alam. Oh indahnya cahayamu… bulan!

Begitu jualah Islam datang ke bumi. Ia menyinar di celah kegelapan Jahiliyyah Quraisy yang memenuhi setiap pelusuk bumi Makkah. Ia datang melimpahkan cahaya di celah kelamnya keegoan kuasa Rom dan Parsi.

Kita telah saksikan Islam memberi rasa tenang dan bahagia kepada para wanita. Islam menghidupkan jiwa anak-anak perempuan yang tidak berdosa. Islam mendamaikan suku-suku bangsa Arab yang berbalah sepanjang masa.

**************************
وَإِذَا الْمَوْءُودَةُ سُئِلَتْ. بِأَيِّ ذَنْبٍ قُتِلَتْ
Dan apabila anak perempuan yang ditanam hidup-hidup: Ditanya. Dengan dosa apakah dia dibunuh?
[At-Takwir: 8,9]

***************************
Kita lihat Islam mengembalikan hak-hak suami isteri, ibubapa, anak-anak, kaum kerabat, jiran tetangga, pemimpin dan rakyat serta golongan non muslim.

Kita tahu Islam membebaskan para wanita dari dijual-beli, dijadikan bahan tontonan dan ada yang lebih teruk, dijadikan hamba pemuas nafsu seks semata. Namun kebanyakan wanita hari ini sukarela menjadi hamba syahwat lelaki ‘buaya’ dan membiarkan aurat [Baca: Rahsia] mereka dikomersialkan di media. Sedih dan kasihan benar bila melihat keadaan mereka.

Islam juga datang membebaskan perhambaan sesama manusia kepada menyembah Allah semata. Islam memerdekakan diri manusia dari bertuhankan nafsu kepada patuh kepada Allah Yang Esa.

Melihat pusaka Jahiliyyah yang diwarisi oleh ummah hari ini, tidakkah ianya membuatkan kita menghargai permata Islam? Di celah-celah kegelapan itu masih ada sinar cahaya yang menembusi. Kita sungguh bertuah. Alhamdulillah.

أَفَمَنْ شَرَحَ اللَّهُ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ فَهُوَ عَلَى نُورٍ مِنْ رَبِّهِ فَوَيْلٌ لِلْقَاسِيَةِ قُلُوبُهُمْ مِنْ ذِكْرِ اللَّهِ أُولَئِكَ فِي ضَلَالٍ مُبِينٍ

Jika demikian, adakah orang yang telah dilapangkan Allah dadanya untuk menerima Islam, lalu dia tetap berada dalam cahaya dari Tuhannya, (sama seperti orang yang tertutup mata hatinya dengan maksiat)? Maka celakalah bagi orang-orang yang keras hatinya daripada mengingati Allah. Mereka itu berada dalam kesesatan yang nyata.
[Al-Zumar: 22]

Ummu Abbas© Islam Itu Indah 2008
9.33am
24 Zulhijjah 1429H/22 Dic 2008

Komentar ditutup.

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: