Posted in Islamika, Koleksi Tip

Qailulah@ Tip Elak Mengantuk Selepas Waktu Zohor

Saya percaya ramai para guru dan pensyarah universiti atau pun ustaz-ustazah yang mengajar di masjid atau rumah-rumah mempunyai murid yang sering ‘mengangguk faham’ di dalam kelas-kelas mereka. Lebih-lebih lagi jika waktu mengajarnya ialah selepas waktu Zohor.

Ramai para pelajar pula, secara terpaksa ‘mengangguk-ngangguk’ [baca:tersengguk-sengguk] semasa sesi belajar. Iya… benar… kebanyakannya berlaku tanpa disengajakan. Pelbagai usaha dilakukan untuk mengelakkan rasa mengantuk namun cara manakah yang paling berkesan?

Jika dalam seminar-seminar, peserta dibekalkan gula-gula berangin bagi menghilangkan rasa mengantuk. Tidak kurang juga, para penceramah yang minta peserta buat senaman ringkas seperti berdiri seketika.

Daripada permasalahan yang sering berlaku tanpa sempadan ini, Islam sekali lagi menonjolkan kesempurnaannya sebagai ‘The Way of Life’ dalam mengatur perkara ini.

Apakah ubat mengantuk di siang hari yang paling berkesan? Kopi radix secawan? Nescafe panas segelas? Jawapannya ialah T I D U R.

Tidur yang dimaksudkan ialah tidur sebentar di waktu tengahari sebelum masuk waktu Zohor. Tidur ini tidak memerlukan masa yang panjang. Memadai sekadar 10 hingga 15 minit, ia sudah cukup memberi kekuatan dan kesegaran pada tubuh badan, malah ia juga menjadi rahsia badan cergas di malam hari untuk seseorang muslim bangun bertahajjud. Tidur ini menjadi kebiasaan kepada sesetengah individu yang mementingkan kesihatan, produktiviti dan kesegaran. Amalan ini merupakan sunnah Rasulullah s.a.w yang telah diiktiraf oleh ahli sains di zaman ini. Amalan tidur begini dinamakan ‘Qailulah’.

Kitab ‘Misykatul Masabih’ menyebut salah satu amalan sunnah yang pernah dilakukan oleh Nabi,

“Tidur yang sedikit di waktu tengahari (qailulah) tidaklah keji. Rasulullah SallAllahu Alaihi wasallam ada melakukannya.”

 

Imam Al Ghazali di dalam kitab ‘Ihya Ulumuddin’ pula berkata,

“Hendaklah seseorang tidak meninggalkan ibadah di malam hari sebagaimana sahur membantu puasa di siang hari. Sebaik-baiknya ialah bangun sebelum tergelincir matahari untuk solat zohor.”

Seorang muslimah menceritakan pengalamannya menjadi pelajar di pusat pengajian tinggi. Katanya,

“Saya sering mengantuk di dalam kelas selepas waktu Zohor. Suatu hari, saya mengetahui tentang tidur sekejap sebelum waktu Zohor. Ia dinamakan qailulah. Saya mendapat tahu bahawa ia adalah amalan Rasulullah s.a.w. Saya meyakini setiap sunnah Nabi s.a.w adalah baik diikuti oleh ummahnya dan tentu ada kebaikan pada amalan tersebut.

Lalu saya cuba amalkan tidur sekejap yakni sekitar 10 hingga 15 minit sahaja sebelum waktu Zohor. Alhamdulillah, selepas itu saya dapat hadir ke kelas dengan rasa cergas dan tidak lagi mengantuk seperti selalunya”.

Amalan Qailulah ini bukan sahaja memberi kecergasan kepada jasmani dan minda, bahkan ia sangat efektif dalam menguruskan masa kerana ia tidak memerlukan tidur berjam-jam sebagaimana tidur siang kebanyakan orang hari ini.

Cikgu Nor Red (Nama asalnya Mohd Nor bin Merah, tapi dikenali sebagai Nor Red di sekolah), seorang guru sejarah pernah berpesan kepada kami di dalam kelas,

“Kalau tidur petang-petang tu… kali pertama sedar kena terus bangun. Kalau sambung lagi tidur selepas itu, mata akan sering mengantuk dan badan juga terasa letih dan lesu”.

Pengalaman penulis sendiri mengakui kebenaran nasihat Cikgu Nor Red di atas dan juga Qailulah sunnah Rasulullah s.a.w. Tidur petang terutama dekat waktu Asar dan selepas Asar bukan sahaja akan memaksa kita tidur lebih lama, bahkan akan membuatkan badan terasa letih tidak bermaya untuk meneruskan rutin harian. Fikiran juga seperti kosong dan hambar sahaja.

Berbeza dengan Qailulah, ia benar-benar tidur yang sekejap tetapi sangat efektif untuk otak dan badan. Kadang-kadang tidak sampai pun 10 minit terlelap. Apa yang penting, selepas sedar terus bingkas bangun dan sambunglah tugasan harian anda.

Ada pandangan yang menyatakan waktu Qailulah ialah selepas Zohor namun menurut pengalaman penulis, tidur sebelum waktu Zohor dan selepasnya ada perbezaan. Waktu untuk Qailulah ini adalah selepas masuk waktu Dhuha hingga sebelum Zohor.

Waktu Kerja dan Persekolahan di Malaysia

Mungkin ada antara kita yang mahu amalkan Qailulah ini namun terikat dengan waktu kerja atau belajar. Pelajar muslimah yang melakukan Qailulah dalam cerita di atas mengatakan dia akan mengambil sedikit masa untuk tidur sementara menunggu masuk waktu Zohor. Kelas yang perlu dihadiri ada di waktu pagi dan ada selepas Zohor. Lagi pun, biasanya waktu itu adalah masa rehat bagi pekerja amnya. Daripada berbual kosong, lebih baik Qailulah, pahala dapat, badan pun cergas.

Memasukkan Qailulah Dalam Tentatif

Saya ingin mengingatkan diri sendiri agar menerapkan amalan Qailulah ini pada anak-anak. Jika hari persekolahan, tidak mungkin mereka berbuat demikian, maka hari cuti adalah pilihan terbaik.

Ok… sama-sama kita manfaatkan petua yang baik ini, insya Allah.

Ummu Abbas
10.23am
23 Rejab 1431H

Advertisements

Pengarang:

Seorang isteri, ibu, permaisuri rumah, anak kepada Ma dan Abah yang masih hidup, penulis dan da'ie, insya Allah. Menyintai ilmu yang mendekatkan diri kepada Allah.

5 thoughts on “Qailulah@ Tip Elak Mengantuk Selepas Waktu Zohor

  1. sy pon penah teringat cikgu sy penah pesan.. tidur sekejap~
    by d way mmg baguz info ni.. nak share kat my blog jg boley? thnx =)

    Dipersilakan dan jangan lupa bagi kredit ke blog ni ye…


  2. Waktu untuk Qailulah ini adalah selepas masuk waktu Dhuha hingga sebelum Zohor.

    Syukran, dah lama saya cari tentang satu benda nie ja akhirnya jumpak gak. Jadi tak perlulah saya seksa tahan ngantok sampai pukul 12 baru tidur. Hehe.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s