Doa Melihat Alam – Musim Main Salji di Melbourne

Bismillah

 

Sekarang ini musim orang main salji di Melbourne.  Mujurnya salji tiada di Melbourne itu sendiri.  Sesiapa yang mahu tengok dan main salji kena panjat gunung-gunung sekitarnya seperti Mt Bao Bao, Mt Buller dan Lake Mountain.

Antara ketiga-tiga gunung itu, pada pandangan sesetengah orang, Mt Bao Bao paling cantik walaupun jalan menuju ke puncak paling berbelit.

Ketiga-tiga tempat itu jaraknya dari Melbourne sekitar 2-3 jam perjalanan.

Pakaian untuk main salji biasanya disewa di kedai-kedai di kaki bukit.  Rantai tayar kereta wajib disewa.   Ini peraturan yang ada di sini.  Sewanya dalam AUD30/set.

Bila ke sana, saya ingatkan anak-anak kita mahu lihat alam ciptaan Allah.  Bukan bermain semata.   Jadilah musafir kita itu sebagai ibadah.  Apabila perjalanan kita menjadi ibadah, jiwa akan terisi dengan zikir, minda terisi dengan fikir.  Akhirnya membuahkan ketenangan di jiwa.  Bukan itu sahaja, perjalanan kerana ibadah juga dilindungi Allah… serta mendapat pahala.

“Bila kita melihat keindahan alam… apa yang kita ucapkan?”, saya bertanya anak-anak.

Mereka menggelengkan kepala.   Lalu saya mengajar doa itu kepada mereka.

Latar lokasi gambar: Warkworth, New Zealand.

Subhanallah!

 

Selaku hamba, tatkala melihat keindahan alam dan keunikannya, doa di dalam ayat di ataslah yang paling layak diucapkan kepada Pencipta Keindahan.

 

Orang-orang beriman itu sentiasa melihat sesuatu di sekitarnya dengan satu hasrat dan impian sahaja iaitu hati yang lembut kerana mengingati Allah.  Hati yang lembut mudah mengalirkan air mata bila mengenangkan Allah dan melihat kebesarannya.

 

Selain doa itu, saya lebih tertarik dengan ayat-ayat yang berada disekitar doa tersebut.

Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orangorang yang berakal.                                                                             Ali Imran 3: 190

(Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring, dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka”                                                                                                               Ali ‘Imran 3: 191

Allahu Allah…
Allah menceritakan sifat orang yang berakal ialah yang saatnya mereka

berdiri…

duduk…

dan berbaring mengiring…

Sentiasalah mereka menyebut-nyebut nama Allah dan mengingatiNya sambil terus berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

 

Hati yang lembut kerana mengingati Allah akan terdorong menyuruh anggota badannya mentaati segala perintah Allah dan mencegah dari ‘melukai’ Allah swt.

 

 

Ummu Abbas

2.56pm

14 Syaaban 1433H

Melbourne

One thought on “Doa Melihat Alam – Musim Main Salji di Melbourne

Add yours

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: