Radio Australia: PAS mengubah persepsi umum dengan terus kekal dengan prinsip agama.

Terjemahan Transkripsi Temubual Puan Mumtaz Md Nawi  bersama ABC Radio Australia.

(Puan Mumtaz merupakan Naib Ketua Muslimat, Dewan Muslimat Pas Pusat sesi 2011-2013)

Jumaat, 16 Syaaban 1433H/6 Julai 2012, 5 petang.

Studio ABC Radio Australia.

 

 

Radio Australia:  PAS mengubah persepsi umum dengan terus kekal dengan prinsip agama.

Kami yakin rakyat Malaysia kini menuntut kepada keadilan sebenar dan kepentingan kepada penyertaan sama rata dan seimbang dari lelaki dan wanita. Jika tidak, kerajaan kita tidak akan menjadi kerajaan yang kuat. Ini terbukti melalui debat parlimen yang memperlihatkan bahawa penyertaan wanita dalam politik kini membolehkan mereka menyuarakan pendapat dalam parlimen dan kebanyakan mereka dari golongan muda.

Sejak Merdeka lagi, PAS telah menghantar wakil wanita utk menjadi ahli Dewan Rakyat dan senator di parlimen. Pada tahun 2004, parti ini membuka peluang semula kepada wanita untuk menjadi wakil rakyat. Andaian orang luar yang melihat PAS sebagai sebuah parti ortodoks, sebenarnya adalah tidak tepat kerana jika dilihat berdasarkan kepada kepelbagaian ahli jawatankuasa wanita di peringkat Pusat , daripada 20 ahli  17 dari mereka ialah para profesional yang terdiri dari doktor, peguam, akauntan dan pakar IT selain 3 orang yang secara langsung merupakan ustazah dan pakar agama.

Dari segi penyertaan dalam politik, PAS dilihat sebagai sebuah parti yang progressif. Bagaimana anda mahu menjelaskan tentang hukum syariah yang dilaksanakan di Kelantan dan negeri-negeri lain di bawah kuasa PAS?

Saya sendiri datang dari Kelantan. Syariah telah menggariskan tatacara umum syarat untuk menjaga aurat, pergaulan antara lelaki dan perempuan. Dari penyertaan wanita dalam politik, syariah tidak pernah menjadi penghalang.

Adakah semua wanita Muslim perlu memakai tudung?

Secara syariatnya ya. Sebagai kerajaan, kami menggalakkan para wanita menutup aurat. Memang ada segelintir rakyat yang masih  tidak menutup aurat.  Secara individu  kami tidak boleh memaksa kerana ia bertentangan dengan perlembagaan.

Apakah pemerhatian anda tentang PAS dan kerajaan sekarang UMNO sedang cuba untuk mengetengahkan dasar ISLAM masing-masing dalam usaha untuk memenangi undi MELAYU dalam Pilihanraya 13 akan datang?

Sejak penubuhan PAS dari awal kemerdekaan , kami mempunyai dasar tetap  dan  jelas untuk menegakkan  undang-undang Islam.  Sejak dari itu kami tidak pernah mengubah dasar kami.  Kami hanya mengubah pendekatan dan struktur yang digunakan, tapi bukan dasar-dasar kami. Kami amat komited dan berpegang dengan prinsip dan dasar kami.

Apa yang lebih menggembirakan, kesan dari komitmen yang konsisten ini, kini lebih ramai selebriti dan artis, serta golongan professional yang telah bersara mula menyertai PAS.  Bila UMNO mula cuba bersaing dengan kami dalam memperjuangkan Islam, mereka telah memperkenalkan pelbagai slogan hanya untuk mendapatkan perhatian rakyat.

Tahun 2004, mereka memperkenalkan Islam Hadhari. Selepas Islam Hadhari gagal pada 2008, mereka  mengubah kepada  1 Malaysia. Pada pertengahan 1 Malaysia ini, mereka  memperkenalkan pula nama baru ,Islam Wasatiyyah (Islam sederhana). Mereka terus mengubah dasar mereka semata-mata untuk menarik penyokong Melayu.

Sebaliknya  PAS lebih terbuka sekarang dengan menubuhkan dewan dari kalangan bukan Islam. PAS adalah satu-satunya parti Islam di dunia yang secara rasmi menubuhkan dewan penyokong yang terdiri daripada  golongan bukan Islam.

Adakan puan ingin mengatakan bahawa golongan bukan muslim secara keseluruhan telah  mula yakin dengan PAS kerana dahulu mereka mempunyai keraguan terhadap parti ini?

Ini adalah berdasarkan rekod PAS yang telah menjadi kerajaan Kelantan selama lebih 22 tahun dan mereka sendiri telah melihat apa yang berlaku di Kelantan dan hal ini  berkembang  dan juga dapat dilihat di negeri-negeri lain seperti Selangor, Kedah dan Pulau Pinang .

Apakah jangkaan anda akan prestasi Pakatan Rakyat dalam Pilihannraya Umum 13 yang akan datang?

Sekurang-kurangnya Pakatan Rakyat akan mampu menang separuh daripada negeri-negeri di Malaysia berdasarkan kepada perkembangan dan prestasi terkini kerajaan Pakatan Rakyat  Pulau Pinang, Selangor, Kedah dan juga Kelantan dari segi pengurusan kewangan dan prestasi sifar korupsi di negeri-negeri ini. Jadi, rakyat akan memilih dan  memberi undi kepada  Pakatan Rakyat dalam pilihanraya yang akan datang.

Akhir sekali, terdapat kontroversi mengenai sekumpulan wanita yang menamakan kumpulan mereka sebagai “Kelab Isteri-isteri  Taat” . Kelab ini dikatakan sibuk memberi nasihat mengenai seks dan perhubungan untuk memenangi wanita Muslim.  Para pemerhati melihat kumpulan ini sebagai kumpulan kecil dimana aktiviti kumpulan ini dilihat sebagai semakin berkembang di kalangan komuniti  Muslim di Malaysia, apakah pandangan anda mengenai kelab ini?

Pada pandangan saya, kelab ini adalah kelab NGO terpencil yang membincangkan isu mengenai perkahwinan secara terperinci. Perkahwinan bukan sahaja mengenai seks bahkan meliputi segenap aspek kehidupan bermula daripada akad nikah sehingga ke akhir hayat. Pada pendapat saya isu yang diketengahkan oleh kelab ini hanyalah 5% daripada beratus-ratus isu rumahtangga. Saya berpendapat adalah tidak perlu untuk kita mengetengahkan isu seks tanpa had semata-mata kerana perkara ini tidak dianjurkan oleh Nabi Muhammad S.A.W. Kita perlulah mengikut apa yang diajarkan oleh Nabi Muhammad S.A.W.

Tapi adakah anda bersetuju dengan pandangan kelab ini untuk membincangkan isu-isu  memperbaiki hubungan seks secara terbuka dalam perkahwinan Islam?

Untuk memperbaiki hubungan seks agar rumahtangga bahagia adalah satu perbincangan yang sihat, tetapi untuk berbincang tentang hubungan seksual bukan menjadi fokus dan isu utama dan kami tidak sekali-kali mengiktiraf perbuatan seks secara paksaan.

Terjemahan bebas oleh Srikandi Islam.

Editor:  Puan Mumtaz Md Nawi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: