Mengenal Hamba Yang Kenal Allah

Dalam perjalanan ke rumah Abah tadi, suami saya menemukan sesuatu yang menarik perhatian kami di TV3. Sebenarnya, suami memasang televisyen di dalam kereta untuk kemudahan anak-anak. Dapatlah kami memandu dengan lebih tenang apabila mereka diam dalam kereta.

Rancangan Al-Kuliyyah jam 5.30 setiap petang Jumaat itu ditamui oleh Pak Kiyai Aa Gym. Sudah lama saya tidak mendengar tazkirah darinya. Kali pertama mengenali Aa Gym ialah hari Jumaat juga yakni awal tahun 2005. Masa itu saya sedang berehat di salah sebuah hotel di Medan, Indonesia.

Petang Jumaat tersebut, saya sedang menidurkan anak kecil. Televisyen di pasang. Saya terpaku pada satu ceramah yang dihadiri ribuan orang. Ceramah itu merupakan siaran langsung. Lebih menarik ialah penceramah ditemani seorang wanita yang bertimpuh sopan di sisinya. Saya tertanya-tanya juga. Sekali-sekala wanita itu ditanya dan diusik oleh penceramah. Saya lagi teruja mahu tahu. Penceramah pun saya tidak kenal. Apatah lagi wanita itu. Setelah agak lama menonton ceramah yang sungguh menarik perhatian dan tidak pernah saya lihat seumpamanya di Malaysia, baru saya tahu penceramah tersebut dikenali sebagai Aa Gym. Manakala wanita sopan itu ialah isterinya.

Ceramah disampaikan dengan gaya santai tapi mengesankan. Maha Suci Allah yang memberikan kelebihan pada setiap hambaNya. Antara pengunjung yang menjadi tetamu istimewa pada masa itu ialah mangsa tsunami dari Banda Aceh. Aa Gym berdialog dengan mereka yang masih lagi trauma dengan kejadian tsunami. Saya kira strategi ini sangat bagus bagi memulihkan trauma, rasa sedih dan tertekan yang sedang dialami oleh mana-mana mangsa bencana alam. Jemputan khusus untuk mereka yang sedang dilanda musibah ke salah satu taman-taman syurga ini sungguh tepat pada waktunya.

Majlis ilmu diibaratkan oleh Rasulullah SAW sebagai salah satu taman-taman Syurga. Imam Ahmad merekodkan hadis tersebut di dalam kitabnya.

Alang-alang berada di Medan ketika Aceh belum pulih sepenuhnya, saya beriya-iya mahu melawat Aceh namun suami tidak mengizinkan. Suami sendiri sudah berkhidmat di Meulaboh semasa kejadian dengan menyertai rombongan WHO (World Health Organization).

Maha Suci Allah yang menjadikan awan tidak bertiang, tidak pula digantung dengan tali.  Hamba yang mencari Allah akan melihat Allah di sebalik setiap kejadianNya.
Maha Suci Allah yang menjadikan awan tidak bertiang, tidak pula digantung dengan tali. Hamba yang mencari Allah akan melihat Allah di sebalik setiap kejadianNya.

Antara perkara yang sering saya harapkan dari Allah ialah menemukan saya dengan para hamba yang dicintaiNya dalam musafir saya. Mengenali individu yang menyintai Allah dan dicintaiNya sungguh membahagiakan saya. Banyak perkara yang saya boleh belajar dari mereka khususnya ilmu mengenal Allah dan tip mendekatkan diri kepada Allah.

Hanya Allah jua yang mengetahui siapakah yang terbaik di sisiNya.

Banyakkanlah oleh mu menyebut Allah di segenap keadaan kerana tiada sesuatu amal yang lebih disukai Allah dan tidak banyak yang melepaskan hamba daripada bencana di dunia dan di akhirat daripada berzikir kepada Allah”

Hadis Direkodkan oleh al-Tirmizi

Allah memberitahu di dalam surah al-Anfal, ayat 33,

Dan Allah tidak sekali-kali akan menyeksa mereka, sedang engkau (wahai Muhammad) ada di antara mereka dan Allah tidak akan menyeksa mereka sedang mereka sentiasa memohon ampun.

Ummu Abbas © Islam Itu Indah 2009
1.16pm
4 Safar 1430H/ 30 Januari

One thought on “Mengenal Hamba Yang Kenal Allah

Add yours

  1. Saya pun berharap agar diri ditemukan dengan kekasih ALLAH. Siapalah saya yang jauh dari ALLAH ni… Dapat berjumpa dengan kekasih Dia pun da cukup…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: