Rasa Bersalah Merupakan Nikmat Dari Allah

Saya pernah membuat kesilapan besar dalam hidup saya..saya rasa sangat menyesal…rasa bersalah selalu menghantui hidup saya …kini saya menjadi seorang yg pendiam dan xda semangat nak teruskan hidup

Rashela

Jawapan:

Assalamu’alaykum wbh adik Rashela,

Seseorang yang melakukan kesalahan kemudian merasa dirinya bersalah lebih baik dari mereka yang beramal soleh kemudian merasa dirinya suci bersih.

Yang terbaik di antara keduanya ialah mereka yang beramal soleh, kemudian merasa dirinya lemah tidak berdaya kecuali dengan pertolongan dan kekuatan dari Allah semata. Mereka juga sentiasa beristighfar dari dosa yang disedari mahupun tidak disedari.

Adik Rashela yang dikasihi Allah,

Tatkala terdetik rasa bersalah dan menyesal dalam diri yang telah melakukan dosa, di sana Allah sedang memandangmu dengan penuh kasihan belas dan kasih sayang.

Rasa menyesal itu merupakan taufik dari Allah agar dirimu tidak meninggalkanNya jauh dan semakin jauh.

Rasa bersalah yang menghantui itu pula merupakan dorongan dari Allah agar segera bertaubat kepadaNya.

Syaitan amat takut pada setiap hamba yang menyedari kesalahannya. Iblis tidak mahu manusia bertaubat dari perbuatan salah yang pernah dilakukan. Iblis tahu bahawa Allah itu Maha Pengampun dan Maha Penyayang pada setiap dosa-dosa kecuali dosa syirik.

Adik Rashela yang disayangi Allah,

Daripada benih ‘menyesal’ dan ‘rasa bersalah’ itu, Allah mahukan pohon taubat dari kita.

img_2416

Mari sama-sama kita hayati pesanan dan bujukan dari Allah ini pada kita, makhlukNya. Dengan lemah lembut Allah berkata,
يا ابن آدم إنك ما دعوتني ورجوتني غفرت لك على ما كان فيك ولا أبالي، يا ابن آدم لو بلغت ذنوبك عنان السماء ثم استغفرتني غفرت لك ولا أبالي، يا ابن آدم إنك لو أتيتني بقراب الأرض خطايا ثم لقيتني لا تشرك بي شيئا لأتيتك بقرابها مغفرة .
Maksudnya:

Wahai Anak Adam!

Selagimana engkau merayu padaku dan mengharapkan daku, Aku ampunkan segala kesalahanmu dan Aku tidak pedulikannya lagi.

Wahai Anak Adam!

Sekiranya dosa-dosamu memenuhi langit, kemudian engkau memohon maaf kepadaKu, nescaya Aku maafkan dirimu serta Aku tidak pedulikannya lagi.

Wahai Anak Adam!

Sekiranya engkau datang kepadaKu dengan kesalahan sepadat isi bumi, kemudian engkau menemuiKu dalam keadaan tidak menyekutukan Aku dengan yang lain, nescaya Aku datang kepadamu dengan keampunan sepenuh isi bumi pula.

Hadis direkodkan oleh Imam al-Tirmizi. Dia mengatakan hadis ini Hasan Sahih.

Syarat-syarat Taubat Diterima di Sisi Allah

1. Menyesal bersungguh-sungguh terhadap dosa yang pernah dilakukan dan berazam untuk tidak kembali lagi melakukan dosa tersebut.

2. Memohon ampun walau sebesar mana dosa yang pernah dilakukan dengan penuh harapan agar Allah memaafkan.

Allah berjanji mengampunkan dosa-dosa melalui ayat 110 Surah al-Nisa’,

وَ مَنْ يَّعْمَلْ سُوْٓءًا اَوْ يَظْلِمْ نَفْسَهٗ ثُمَّ يَسْتَغْفِرِ اللّٰهَ يَجِدِ اللّٰهَ غَفُوْرًا رَّحِيْمًا‏

Maksudnya:

Sesiapa yang melakukan perkara buruk atau menganiaya dirinya sendiri (dengan melakukan maksiat) kemudian dia memohon ampun kepada Allah, nescaya dia akan dapati Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Allah berjanji mengabulkan doa melalui ayat 60, Surah Ghafir,
وقال ربكم ادعوني أستجب لكم إن الذين يستكبرون عن عبادتي سيدخلون جهنم داخرين

Maksudnya:

Allah telah berkata; Berdoalah kepadaKu, nescaya Aku perkenankan doamu.

Syarat doa diperkenankan ialah dengan berdoa sepenuh hati.

ادعوا الله وأنتم موقنون بالإجابة، واعلموا أن الله لا يستجيب دعاء من قلب غافل لاه

Maksudnya:

Berdoalah kepada Allah dalam keadaan
kamu yakin Allah akan memperkenankannya. Sesungguhnya Allah tidak menerima doa dari hati yang lalai dan tidak bersungguh.

Hadis direkodkan oleh Imam al-Tirmizi.

3. Tauhid yang benar. Maksudnya akidah kita betul dengan mengesakan Allah sebagai Tuhan yang layak disembah.

Adik Rashela yang dikasihi Allah,

Bagaimana Rashela rasa setiap kali selepas mandi? Apatah lagi jika Rashela mandi menggunakan sabun dan syampu yang aromanya semerbak wanginya?

Badan terasa segar dan cergas kembali, bukankah begitu?

Begitulah hidup kita adikku, dosa-dosa ialah kotoran yang menggelapkan hati menyebabkan hidup terasa tidak ceria dan bersemangat.

Basuhlah dosa-dosa dengan solat dan taubat.

Hargailah nikmat ‘menyesal’ dan ‘rasa bersalah’ yang Allah campakkan dalam diri Rashela. Sambutlah lambaian Allah tersebut dengan kembali kepadaNya dengan sebenar-benar kembali.

Taubat yang bersungguh dan doa yang penuh mengharap itu akan menyegarkan jiwamu semula.

Pedulikan apa kata orang padamu. Apa yang penting Allah sangat luas rahmat dan keampunanNya.

Ingatilah, saat sakaratulmaut menjemput kita, Allah satu-satunya zat yang dapat menyelamatkan kita.

Walau sejuta pujian atau sejuta kejian manusia terhadap kita sedikit pun tidak dapat membantu kita saat penuh debaran itu.

Pandanglah hari ini dan hari yang akan datang kerana Allah sudi mengampunkan dosa-dosamu.

Selaklah lembaran ‘Surat Cinta Ilahi’ yakni al-Quran setiap hari.
Di sana, akan kau temui siraman demi siraman kasih Allah padamu yang tidak bertepi.

Akhir kata, Allah yang Maha Mengetahui tahu bahawa akan ada saat-saat manusia dihambat rasa putus asa dan lemah semangat. Justeru awal-awal lagi Allah rakamkan dalam al-Quran ayat 53 hingga ayat 54 Surah al-Zumar,

قُلْ يٰعِبَادِىَ الَّذِيْنَ اَسْرَفُوْا عَلٰٓى اَنْفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوْا مِنْ رَّحْمَةِ اللّٰهِ‌ؕ اِنَّ اللّٰهَ يَغْفِرُ الذُّنُوْبَ جَمِيْعًا‌ؕ اِنَّهٗ هُوَ الْغَفُوْرُ الرَّحِيْمُ‏

Katakanlah (wahai Muhammad): Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa. Sesungguhnya Dia Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani. Ayat 53

وَاَنِيْبُوْۤا اِلٰى رَبِّكُمْ وَاَسْلِمُوْا لَهٗ مِنْ قَبْلِ اَنْ يَّاْتِيَكُمُ الْعَذَابُ ثُمَّ لَا تُنْصَرُوْنَ‏
Dan kembalilah kamu kepada Tuhan kamu dengan bertaubat, serta berserah sepenuh hati kepadaNya, sebelum kamu didatangi azab; kerana sesudah itu kamu tidak akan diberikan pertolongan lagi. Ayat 54

وَاتَّبِعُوْۤا اَحْسَنَ مَاۤ اُنْزِلَ اِلَيْكُمْ مِّنْ رَّبِّكُمْ مِّنْ قَبْلِ اَنْ يَّاْتِيَكُمُ الْعَذَابُ بَغْتَةً وَّاَنْتُمْ لَا تَشْعُرُوْنَۙ‏
Serta turutilah sebaik-baik apa yang diturunkan kepada kamu dari Tuhanmu (yakni al-Quran sebagai panduan hidup), sebelum kamu didatangi azab secara mengejut, sedangkan kamu tidak menyedarinya.
Ayat 55

Saya mencadangkan Rashela baca penerangan Hadis 42 dalam buku Syarah Hadis 40 Imam Nawawi. Pengarangnya ialah Dr Mustafa al-Bugho dan Muhyiddin Misto.
Terdapat syarahan panjang lebar berkenaan taubat dan keluasan rahmat Allah.

Insya Allah, dengan ilmu mengenal Allah, kita akan lebih dekat denganNya dan semakin berwaspada dengan bisikan-bisikan iblis. Iblis hanya mahu menambah kawan di neraka sedangkan Allah mahu kita menikmati ketenangan hidup di dunia dan bahagia di akhirat.

Apa yang baik milik Allah jua.

Ummu Abbas
6.08pm
1 Rabiul Akhir 1430H

21 thoughts on “Rasa Bersalah Merupakan Nikmat Dari Allah

Add yours

 1. Assalamualaikum…artikel yang sungguh terkesan…sy minta izin untuk copy untuk dijadikan sumber kekuatan hati…

  Wa’alaikum salam wbh. Dipersilakan. 🙂


 2. bagusnye.minta copy email kan ke rakan boleh?

  Boleh dan jangan lupa bagi kredit ke blog ini 🙂


 3. salam kak,
  di saat saya rasa sangat bersemangat untuk terus hidup saya hadapi cubaan tak boleh melupakan apa yang pernah terjadi dalam hidup saya. di saat itu rasa takut untuk hidup kembali..kadang2 terlintas untuk tak mo terus hidup lagi. saya takut untuk terus lalui cabaran akan datang. saya rasa diri saya lemah. andai usia yang berbaki penuh penyesalan macam mana saya nak hidup kak…saya telah mengecewakan ramai orang…….saya mensiakan kepercayaan yang orang bagi. dari awl saya kenal lelaki sampai sekarang penyesalan sebab kenal lelaki tu tak pernah luput. sya nak kenal makhluk ini hanya kerana pencarian saya untuk dapatkan lelaki idaman yang mampu menjadi imam sya mengajar saya tapi semua yang saya jumpa dan kenal merosakkan saya dan membuatkan saya tak rasa lelaki tu baik…semuanya mengecewakan saya. saya takut kak untuk terus bernaung di bawah lelaki dan rasa bersalah dan hina sangat di sisi ALLAH. kat mana lagi dan apa lagi yang harus saya buat kak untuk tambah kekuatan dalam mencari redha ALLAH kak…

  Wsalam Nisa.

  Insya Allah, akak cuba respon seberapa segera ye…

 4. artikel yg sgt bagus untuk dimuhasabah….sungguh besar rahmat dan kasih sayang Allah swt pada kita sehingga sebesar mana sekalipun dosa kita pada-Nya akan diampunkan kalau kita bertaubat… begitulah juga diri kita, sentiasalah memaafkan insan lain…insya-allah hati akan tenang dan bhagia…sentiasalah memohon keampunan dari_nya dan memaafkan kesalahan org lain pada kita,,,,

 5. terima kasih banyak atas inspirasi dan wawasan yang telah kakak berikan pada tulisa kakak di atas. sangat membantu, memberi pencerahan dan semangat hidup. dan semoga kita termasuk hamba-hamba Allah yang beruntung, dunia akhirat.

 6. Malam ini ku teringat tentang seseorang yang pernah aku buat hingga menangis dan aku malah tidak memperdulikannya, penyesalan itu kini menghantuiku hingga saat ini. Aku sungguh ingin meminta maaf kepadanya tapi tidak tahu saat ini dia berada dimana. Mungkin pesanku ini bisa tersampaikan atau mungkin allah akan memberikan jalan bahwa aku saat ini sungguh sangat menyesal dan aku sangat sungguh meminta maaf langsung kepadanya agar hatiku bisa hidup dengan tenang

 7. Allah Maha Pengampun. Maha Penyayang. Bersangka Baik Pada Allah. ALLAH juga Maha Memahami hamba Nya yang Daif. Saya yang jahil hanya berserah pada Nya. Amin Rabbalallamin.

 8. Assalamualaikum kak,

  Saya seorang yang pendiam dalam kalangan keluarga berbanding rakan2. Saya sering ternampak kesalah ibu saya yang agak lalai dalam menghukum seseorang seperti menghukum cara seseorang itu menyampaikan dakwah agama. Contohnya nenek saya yang selalu memperingatkan cucunya sedikit sebanyak tentang ilmu agama yang dia ada walaupun nenek saya dulu seorang yang tidak cukup ilmunya ketika membesarkan anak2 (ibu saya). Tetapi ibu saya sering memandang rendah terhadapnya. Saya tidak tahu jika ibu saya masih terasa dengan perbuatan maknya (nenek saya) sewaktu kecil dahulu sehingga dia menganggap dia sedemikian. Soalan saya, adakah berdosa jika saya menengurnya sehingga dia menganggap saya seorang anak yang derhaka kerana melebihkan nenek daripada ibu kandungnya sendiri? Terima kasih.

 9. Saya merasa sangat takut karena saya bersalah. Dan saya benar2 merasa bersalah. Saya langsung sujud memohon ampun atas kesalahan saya. Memohon ampunan serta berjanji kepadaNya untuk menjadi pribadi yg lebih baik lg.

 10. Wa’alaikumussalamwarahmatullah

  Boleh mengingatkan ibu dengan cara yang baik iaitu memilih kata-kata yang baik, tidak meninggikan suara, memilih masa yang baik untuk menyampaikan, memelihara aib ibu dan duduk lebih rendah dari ibu semasa menyampaikan nasihat. Contoh, jika ibu sedang berdiri, maka anak hendaklah duduk. Jika ibu sedang duduk di atas kerusi, anak hendaklah duduk di atas lantai.

  Semoga Allah permudahkan segala jalan menasihati kepada kebaikan.

  Wassalam.

 11. Asslm.
  Dah 2018, saya berserah sepenuhnya kpd Ilahi samada penulis artikel Ni nak jwab atau tak soalan saya.
  Saya bukan seorg yg baik, tapi hidup penuh berlumuran dgn noda Dan dosa.Secara lahiriahnya, saya nmpak mcm alim (kata org) tapi hnya Allah saja yg tau betapa kejinya saya ini. Macam ni,saya pernah bertaubat drpd mlakukan dosa2 keji itu. Alhamdulillah,saya berjaya.Ttpi keadaan tu x lama, saya jatuh balik,again and again.Saya bertaubat tapi tersungkur balik.Pointnya, mcm MNA nk timbulkan rasa bersalah DLM hati utk x jatuh lagi?tak buat lagi perbuatan keji tu? Sungguh says x rasa berslh pon ketika ini tapi saya nk Sgt rasa bersalah tu supaya dpt jadi pembantu utk saya berubah.Mohon jawapannyaa..:'( terima kasih.Hanya Allah yg dpt balas budi baik ustaz/ustazah.

 12. Asskm…ka,,pd tgl 20 feb saya mendapatkan hadiah besar dr Allah swt,yaitu umroh gratis sklrg ka,dr seseorang pemuda yg baik hati,dulu ceritanya pemuda itu prnh tersesat lalu di tolong suami saya,dan beberapa bln kemudian pemuda itu dtg lg dgn memberi umroh gratis pd kmi,krn ayah pemuda itu bernadzar bagi yg menolong akan di umrohkan sklrg,kmi kaget dan senang,tp begitu kmi ijin ibu,ibu kmi tidak setuju krn anak kmi 3 masih kecil2,anak yg pertama 9 thn,yg kedua 4 thn dan yg ketiga 7 bln,ibu kmi khawatir krn perjalanan jauh,akhirnya kmi membatalkan umroh tersebut,suami saya mengikhlaskan umroh itu untuk orang lain krn keadaan kmi blm siap,apakah kmi berdosa besar ka,krn tidak menyelesaikan nadzar tersebut? Kmi sangat menyesal menyakiti orang yg baik tersrbut,,,,

 13. Assalamu’alaikum Asyikin.

  Mohon ampun atas kekangan masa dan juga terlepas pandang persoalan yang Asyikin kemukakan.

  Mohon rujuk semula hadith qudsi dalam entry ini yang berbunyi,

  عَنْ أَنَسِ بنِ مَالِكٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ ، قَالَ : سَمِعْتُ رَسُوْلَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ يَقُوْلُ : (( قَالَ اللهُ تَبَارَكَ وَ تَعَالَـى : يَا ابْنَ آدَمَ ، إنَّكَ مَا دَعَوْتَنِيْ
  وَرَجَوْتَنِيْ غَفَرْتُ لَكَ عَلَى مَا كَانَ فِيْكَ وَلَا أُبَالِيْ ، يَا ابْنَ آدَمَ لَوْ بَلَغَتْ ذُنُوبُكَ عَنَانَ السَّمَاءِ ، ثُمَّ اسْتَغفَرْتَنِيْ ، غَفَرْتُ لَكَ وَلَا أُبَالِيْ ، يَا ابْنَ آدَمَ إِنَّكَ لَوْ أَتَيْتَنِيْ بِقُرَابِ الْأَرْضِ خَطَايَا ، ثُمَّ لَقِيتَنيْ لَا تُشْرِكُ بِيْ شَيْئًا ، لَأَتَيْتُكَ بِقُرَابهَا مَغْفِرَةً )).

  Dari Anas bin Mâlik r.a ia berkata, “Aku mendengar Rasûlullâh s.a.w bersabda, ‘Allâh Azza wa Jalla berfirman, ‘Hai anak Adam! Sesungguhnya selama engkau berdoa dan berharap hanya kepada-Ku, nescaya Aku mengampuni dosa-dosa yang telah engkau lakukan dan Aku tidak peduli. Wahai anak Adam ! Seandainya dosa-dosamu setinggi langit, kemudian engkau minta ampunan kepada-Ku, nescaya Aku mengampunimu dan Aku tidak peduli. Wahai anak Adam ! Jika engkau datang kepadaku dengan membawa dosa-dosa yang hampir memenuhi bumi kemudian engkau bertemu dengan-Ku dalam keadaan tidak mempersekutukan-Ku dengan sesuatu pun, nescaya Aku datang kepadamu dengan memberikan ampunan sepenuh bumi.”

  [HR. at-Tirmidzi, dan beliau berkata: Hadith ini Hasan Sahih].

  Intipati hadith ialah keampunan Allah swt lebih luas dari jumlah kesalahan yang hambaNya lakukan selagi mana hamba tersebut masih berpegang kepada aqidah Islam. Yang penting jangan berputus-asa dalam bertaubat dan berdoa supaya Allah beri kekuatan untuk memperbaiki diri.

  Juga rujuk semula ayat-ayat Quran yang disertakan dalam entry. Hakikatnya persoalan yang dilontarkan sudah terjawab dalam entry di atas.

  Apabila Allah berpesan supaya jangan berputus asa, maka itulah dorongan dari Allah swt sendiri untuk kes setiap hamba yang sudah bertaubat, mengulangi semula kesalahannya. Allah Maha Mengetahui bahawa terdapat sebahagian hambaNya yang akan menghadapi situasi begini, maka disampaikan pesan supaya jangan berputus asa untuk bertaubat sekalipun pernah jatuh berkali-kali. Usah biarkan syaitan mengambil tempat untuk menjauhkan kita dari rahmat Allah swt dengan rasa kecewa dan lemah dalam usaha memperbaiki diri.

  Wassalam.

 14. Wa’alaikumussalamwarahmatullah

  Alhamdulillah, atas nikmat tersebut.

  Titin yang dirahmati Allah swt,

  Andai bisa umrah itu ditangguhkan atas faktor ibu tidak memberi izin, maka cubalah memohon kepada keluarga yang mahu sponsor umrah tersebut untuk menangguhkan ke satu tarikh lain yang lebih sesuai tetapi perbelanjaanya masih untuk sekeluarga berjumlah 5 orang.

  Wassalam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: