Islam Tidak Menyukai Keganasan

Kehangatan serangan Zionis di perairan antarabangsa begitu mudah dipeti sejukkan dengan isu Jemaah Islamiyyah (JI)…..Yahudi Israel sedang hebat dikutuk oleh masyarakat antarabangsa, alih-alih timbul isu JI pula. Sasarannya mudah ditelah yakni para ulama dan pemimpin Islam.  Sejarah penipuan, manipulasi, putar belit Yahudi ini akan berulang dan berulang sehingga Nabi Isa a.s dikembalikan ke dunia.

Benarkah setiap yang berkait dengan nama I S L A M itu ganas dan dipenuhi dengan keganasan terhadap manusia? Mari kita lihat sejarah keganasan untuk mengetahui siapa pengganas.

I S L A M   Membenci K E G A N A S A N

Penulis: Ibn Idris dan Ummu Abbas

 

P E N G E N A L A N

 

Dewasa ini Islam sering dikaitkan dengan pengganas dan keganasan. Apabila satu malapetaka berlaku maka ia dikaitkan secara langsung dengan Islam atau kaum muslimin. Samada malapetaka yang berlaku secara fitrah semulajadi seperti keruntuhan jambatan atau yang dilakukan oleh manusia seperti pengeboman, maka Islam sentiasa diletakkan berada di kandang orang salah sehingga dibuktikan sebaliknya (until proven otherwise).

Sumber: cache.boston.com/

Bermula dengan peristiwa 11 September 2001 (dikenali sebagai 9/11), Amerika Syarikat mengisytiharkan Perang Melawan Pengganas.   Walaupun pada realitinya, Amerika melawan ‘pengganas’ sejak sebelum peristiwa 9/11.    Bukankah Amerika menganggap dirinya polis dunia?   ‘Pengganas’ pada pandangan Amerika ialah mereka yang berusaha menegakkan cara hidup Islam serta meniupkan ruh jihad di kalangan penganut Islam.

Pada 11 September 2001 beberapa tempat di Amerika Syarikat telah dirempuh oleh kapal terbang penumpang. Sebanyak empat buah kapal terbang penumpang telah digunakan untuk memusnahkan Twin Tower World Trade Centre di New York, Pentagon dan Washington D.C. Lebih tiga ribu kematian didakwa dalam serangan tersebut. Ia diikuti dengan peristiwa pengeboman stesen keretapi di London dan pengeboman hotel di Bali dan Jakarta. Peristiwa serangan ke atas Amerika Syarikat menjadi titik tolak kepada tuduhan pejuang Islam terlibat dengan keganasan.

Umumnya tiada pihak yang mengaku bertanggungjawab dalam kejadian keganasan tersebut.   Namun dalam sesetengah keadaan, ada pula kumpulan yang mengaku pejuang Islam mendakwa bertanggung jawab melakukan kekacauan tersebut.  Samada mereka benar-benar bertanggungjawab atau hanya mendakwa untuk mendapat publisiti sahaja tidak dapat dipastikan.  Atau mungkin juga dakwaan mereka mengaku demikian juga adalah satu manipulasi berita.  Sebahagian yang lain pula mendakwa tindakan tersebut adalah jihad dalam Islam.  Bagi mereka yang memahami Islam dan syariatnya yang sempurna, serangan ke atas orang awam mustahil dilakukan kerana ia bertentangan dengan ajaran Islam.

Kemudian media massa yang rata-rata dikuasai oleh golongan anti-Islam membawa berita tersebut ke seluruh dunia. Islam digambarkan sebagai agama yang sukakan keganasan. Bahkan ada sebahagian dari pemimpin agama lain turut mendakwa bahawa Islam sukakan permusuhan dan keganasan. Perkataan seperti ini disebut oleh Pope Benedict XVI semasa ceramahnya di University of Rogensburg, German pada 12 September 2006.

Katanya,

‘Show me just what Muhammad brought that was new and there you will find things only evil and inhuman, such as his command to spread by the sword the faith he preached’.

Maksudnya:  Ini menunjukkan kepada saya bahawa Muhammad membawa suatu yang baru dan di sana kamu dapati hanya kejahatan dan perasaan tidak berperikemanusiaan, contohnya ajaran beliau untuk menyebarkan agama dengan pedang.

 

Adakah kenyataan ini satu yang benar? Bahkan sekiranya ada orang mahu kembali kepada Islam, mereka dilihat seolah-olah sukakan pembunuhan, hukuman yang keras dan tidak bertolak ansur. Kumpulan Islam dianggap kumpulan pengganas.  Parti Islam adalah parti yang sukakan keganasan.  Ulama dan pemimpin Islam yang mukmin dilabelkan penganjur perbuatan ganas.  Anak-anak dan belia Islam seolah-olah telah mempunyai genetik untuk menjadi pengganas. Kalau dahulu istilah pengganas khusus untuk komunis namun sekarang istilah ini digunakan juga untuk orang yang cintakan agama yang penuh kedamaian ini.

Tulisan kecil ini sedikit sebanyak cuba menjawab persoalan tersebut. Kita akan bincangkan siapakah pengganas, sifat-sifat Islam yang anti kepada keganasan dan akhirnya kita akan lihat kenapa Islam dikaitkan dengan keganasan.

KEGANASAN DAN PERMULAANNYA

 

1.  Definisi Keganasan

Keganasan yang kita bincangkan dalam buku ini dimaksudkan dengan perlakuan ganas, pembunuhan diluar dari batas kemanusiaan, pembunuhan orang awam yang tidak berdosa, pemusnahan tempat-tempat awam atau individu dengan tujuan menakutkan orang ramai dan penindasan kaum atau bangsa lain atau orang yang berfahaman berbeza yang dianggap sebagai kaum yang terkebawah atau warganegara kelas kedua. Di dalam Bahasa Inggeris, ianya biasa disebut sebagai terrorism atau violence atau destructive force.  Wikipedia, ensaiklopedia bebas, memberikan ciri-ciri keganasan seperti berikut; perlakuan ganas yang memusnahkan, memberi kesan psikologi dan ketakutan dalam masyarakat, matlamat menghalalkan cara, pembunuhan orang awam tidak berdosa dan gerakkerja tidak mengikut saluran undang-undang biasa.

Harun Yahya pula menekankan dua sifat utama keganasan iaitu mensasarkan orang awam dan memusnahkan keamanan.  Al-Quran memberi definisi kepada pengganas sebagai al-Mufsidiin –  ‘orang-orang yang membuat kerosakan (di atas muka bumi)’.  Perkataan  al-Mufsidiin –  antaranya disebut dalam surah al-Baqarah ayat 60,  surah Ali Imran ayat 63, surah al-Maidah ayat 64, surah al-A’raf ayat 74, 86, 103 dan 142, surah Yunus ayat 40, 81 dan 91, surah Hud,ayat 85 dan lain-lain.

 

2.  Sejarah Keganasan

Keganasan dan pembunuhan adalah sifat haiwan.  Apabila Allah menjadikan manusia, malaikat sangkakan ia seumpama haiwan.  Allah menceritakan hal ini di dalam surah al-Baqarah, ayat 30,

وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الأَرْضِ خَلِيفَةً قَالُواْ أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاء وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ قَالَ إِنِّي أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ

Maksudnya:

 

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berkata kepada para malaikat: “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah (pemimpin) di bumi”Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): “Adakah Engkau hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?” Tuhan berkata, “Sesungguhnya Aku mengetahui apa yang kamu tidak mengetahuinya”.

 

Hamka dalam tafsir al-Azhar menyatakan bahawa ilmu Allah mengatasi ilmu para malaikat.  Allah menciptakan manusia berlainan daripada binatang.  Penciptaan manusia juga berbeza daripada malaikat. Haiwan hanya menuruti naluri dan nafsu sahaja manakala malaikat sentiasa menuruti perintah Allah tanpa sebarang soalan. Sedangkan manusia mempunyai naluri dan nafsu serta pada masa yang sama dibekalkan akal fikiran.

Malangnya sebahagian manusia menuruti hawa nafsu dan naluri kebinatangan sehingga sanggup melakukan keganasan dan kerosakan di atas muka bumi. Lalu diutuskan para rasul untuk mengajar mereka.  Allah menjelaskan dalam surah al-Baqarah, ayat 213,

كَانَ النَّاسُ أُمَّةً وَاحِدَةً فَبَعَثَ اللّهُ النَّبِيِّينَ مُبَشِّرِينَ وَمُنذِرِينَ وَأَنزَلَ مَعَهُمُ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ لِيَحْكُمَ بَيْنَ النَّاسِ فِيمَا اخْتَلَفُواْ فِيهِ وَمَا اخْتَلَفَ فِيهِ إِلاَّ الَّذِينَ أُوتُوهُ مِن بَعْدِ مَا جَاءتْهُمُ الْبَيِّنَاتُ بَغْيًا بَيْنَهُمْ فَهَدَى اللّهُ الَّذِينَ آمَنُواْ لِمَا اخْتَلَفُواْ فِيهِ مِنَ الْحَقِّ بِإِذْنِهِ وَاللّهُ يَهْدِي مَن يَشَاء إِلَى صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ

Maksudnya:

 

Pada mulanya manusia itu ialah umat yang satu (menurut agama Allah yang satu tetapi setelah mereka berselisihan), maka Allah mengutuskan nabi-nabi sebagai penyampai khabar gembira dan pemberi amaran; serta Allah menurunkan bersama nabi-nabi itu Kitab Suci yang (mengandungi keterangan-keterangan yang) benar, untuk menjalankan hukum di antara manusia mengenai apa yang mereka perselisihkan dan (sebenarnya) tidak ada yang melakukan perselisihan melainkan orang-orang yang telah diberi kepada mereka Kitab-kitab Suci itu, iaitu sesudah datang kepada mereka keterangan-keterangan yang jelas nyata, mereka berselisih semata-mata kerana hasad dengki sesama sendiri. Maka Allah memberikan petunjuk kepada orang-orang yang beriman ke arah kebenaran yang diperselisihkan oleh mereka (yang derhaka itu), dengan izinNya. Dan Allah sentiasa memberi petunjukNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya ke jalan yang lurus (menurut undang-undang peraturanNya).

 

                        Allah menjelaskan lagi dalam surah Yunus, ayat 19,

وَمَا كَانَ النَّاسُ إِلاَّ أُمَّةً وَاحِدَةً فَاخْتَلَفُواْ وَلَوْلاَ كَلِمَةٌ سَبَقَتْ مِن رَّبِّكَ لَقُضِيَ بَيْنَهُمْ فِيمَا فِيهِ يَخْتَلِفُونَ

Maksudnya:

      

Dan (ketahuilah bahawa) manusia pada mulanya tidak menganut melainkan agama yang satu (agama Allah), kemudian (dengan sebab menurut hawa nafsu dan Syaitan) mereka berselisihan. dan kalau tidaklah kerana telah terdahulu Kalimah ketetapan dari Tuhanmu (untuk menangguhkan hukuman hingga hari kiamat), tentulah telah diputuskan hukuman di antara mereka (dengan segeranya di dunia) mengenai apa yang mereka perselisihkan itu.

 

Oleh itu kalau kita lihat sejarah Eropah sendiri, sangat jelas menunjukkan manusia hidup umpama binatang sekitar kedatangan Nabi Isa.  Pada waktu tersebut, perlawanan antara manusia yang dipanggil gladiator dengan haiwan ganas adalah satu perkara biasa. Sebahagian mereka berlawan sesama sendiri dengan pedang atau panah.  Pihak yang menang akan membunuh pihak yang tewas di atas pentas dipanggil arenas.  Perlawanan ini yang dipenuhi segala unsur keganasan menjadi tontonan dan hiburan kepada ribuan manusia dalam Empayar Rome pada satu-satu masa. Bahkan boleh dikatakan setiap bandar mempunyai arenas pertandingan dan pembunuhan manusia ini.  Inilah hasil daripada penyelewengan ajaran agama yang menyebabkan manusia menjadi seperti haiwan.

……bersambung…

Ummu Abbas

11.32pm

11 Rejab 1431H

One thought on “Islam Tidak Menyukai Keganasan

Add yours

 1. salam ummu abbas..

  wahh…wajah baru 😉

  ummu abbas,

  tak sabar nak baca yg sterusnya. Janji Allah itu pasti agar suatu hari nanti islam pasti menang, gemilang dan menjulang di mata mereka.

  Moga mereka yang memerlukan ‘suluhan’ itu menemui petunjuk di landasan yang benar, dalam mencari siapa yang ganas terhadap siapa.

  Insyaallah..

  Wsalam. Wajah baru … moga iman dan taqwa juga sentiasa baru 🙂 Amin.


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: