23A dalam O Level; Cabaran buat Nik Nur Madihah

Bismillah.

Membaca berita di bawah, mengingatkan saya kepada adik Nik Nur Madihah  yang mendapat 20A dalam SPM 2008.  Selepas meraih hasil cemerlang di peringkat nasional tersebut, cabaran seterusnya adalah untuk mengekalkan rekod kecemerlangan tersebut di peringkat A Level dan universiti.

Ramai pelajar cemerlang di peringkat menengah tidak mampu mengekalkan kegemilangan di peringkat universiti.  Pelbagai ujian yang tidak diduga boleh menggugat tumpuan belajar.  Namun saya percaya, jika Madihah boleh konsisten dengan amalan baik yang sering dilakukan seperti puasa sunat, mendekatkan diri kepada Allah dan usaha keras tanpa jemu, dia bakal mengekalkan kegemilangan sampai ke peringkat PhD sekalipun.  Dengan izin Allah.

Amalan yang sudah sebati itu sebenarnya menjadi teras kepada amalan ramai cendikiawan muslim sejak dahulu.  Bahkan kebanyakan mereka menyimpan al-Quran 30 juzuk di dalam dada mereka sebagai asas yang teguh dalam menimba ilmu Allah swt.

Cemerlang dalam akademik bukanlah penentu seseorang itu adalah terbaik di sisi Allah, namun jika betul niatnya, kejayaan itu nanti akan memberi pulangan yang baik untuk Islam.  Saya percaya, Madihah masih lagi dengan azamnya untuk memanfaatkan kebolehannya demi nama baik Islam itu sendiri.

Semoga nur tarbiyah yang pernah dikutip di Serambi Mekah itu akan terus ditebarkan di mana jua beliau singgah di dunia ini.  Biar dia berbeza dari ramai genius sebelum ini yang terlibat dengan pelbagai skandal.   Madihah harus menjadi contoh genius yang cemerlang pada akademik, kemas pada ibadahnya, gemilang pada akhlaknya, memiliki emosi yang stabil, membuat keputusan dengan matang dan pergantungan kepada Allah yang tidak pernah putus.  

Semoga Allah menetapkan hatimu di jalan yang diredaiNya.

Ummu Abbas

29 Safar 1432H

4.20pm

Remaja Pakistan cipta rekod dapat 23A dalam O Level

IBRAHIM SHAHID ditemuramahwartawan agensi berita AFP di Sekolah Beacon House di Islamabad, Pakistan semalam.


 

ISLAMABAD – Seorang pelajar lelaki di Pakistan telah memecahkan rekod dunia apabila dia memperoleh 23A dalam peperiksaan Cambridge O Level.

Remaja itu, Ibrahim Shahid, 17, anak kepada seorang profesor kejuruteraan elektrikal mendapat pendidikan di sekolah swasta Beacon House di Islamabad.

Ibrahim berjaya mencatat rekod kerana mendapat 23A dalam 24 mata pelajaran dalam peperiksaan Cambridge itu.

Dia mendapat 23A selepas memperoleh ihlam daripada kisah bapa bom atom Pakistan, Abdul Qadeer Khan yang diangkat menjadi hero negara.

Abdul Qadeer dikritik negara-negara Barat selepas dia mengaku menjual rahsia nuklear kepada Iran, Libya dan Korea Utara pada 2004.

“Ini satu pengiktirafan kepada negara saya. Ia belum pernah dilakukan di peringkat O Level,” kata Ibrahim yang berterima kasih kepada ibu bapa dan guru-gurunya.

Dia masih belum membuat sebarang keputusan mengenai bidang apa yang hendak diikutinya di universiti.

Namun, dia mengaku meminati bidang fizik dan ekonomi selain mahu memberi sumbangan kepada negaranya yang mundur akibat kemiskinan.

“Saya kagum dengan Doktor Qadeer Khan. Saya mahu berkhidmat kepada negara. Generasi akan datang perlu percaya dengan kerja keras dan tidak berputus asa. Mereka mesti bekerja keras untuk menjadikan sesuatu yang mustahil itu menjadi kenyataan,” katanya.

Gurunya, Qurat-Ul-Ain menyifatkan kejayaan Ibrahim sebagai berita baik yang jarang berlaku.

Peperiksaan Cambridge 0 Level diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk pelejar berusia 14 dan 16 tahun.

Ia merupakan sebahagian daripada persediaan untuk kemasukan ke universiti. – AFP

2 thoughts on “23A dalam O Level; Cabaran buat Nik Nur Madihah

Add yours

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: