Posted in Kongsi Masalah

Masalah Kawan Suka Bercakap

Why_me

salam k.nur..

moge k nur sekeluarga sentiasa di bawah rahmatNya..

kt sini sy ingin bertanyakan pendapat k nur mengena maslah yg sy sedang alami saat ini.sy masih lagi menuntut di salah sebuah ipt di m’sia.

sekarang ni sy diuji dengan masalah dengan seorang teman.

dulu kami xde lah rapat sgt n sy sangat respect ngn teman saya ni.dia merupakan pelajar yg blh dikatakan pandai jugak la. sy xpernah iri dengan die. tp sekarang hubungan kami semakin dingin kerana sy sangat tidak selesa dengan sikap die yg sangat suke bercakap.malah,masa lecture pun sempat die menganggu kami.walaupun ape yg diterangkan itu ade kaitan dengan ape yg lecturer sedang katakan,tapi die membuatkan sy hilang fokus pd lecture. semakin hari sy bersabar n xpernah menyuarakan maslah ini pdnya.sy cume diamkan diri n layan je sikap die yg suke bercakap.tp bile lame2,skang ni da nk abes sem da pun sy rase pandang muke die pun sy rase cam larikan diri,. saye dah xtau ape nak buat k.nur.. sy tau,die xsalah cume cara die yg buatkan sy xselesa n tension..tmbh2 lagi exam sgt dekat skang ni=(
mcmn ye k nur?

*********************

Assalamu’alaykum,

Moga adik juga berada dalam rahmat Ilahi sentiasa.

Setelah meneliti cerita adik berkenaan masalah dengan kawan itu, inilah pandangan Kak Nur berdasarkan apa yang Kak Nur faham;

1. Perbuatan kawan adik yang suka bercakap sehingga menganggu kuliah itu memang salah. Pelajar hendaklah menumpukan perhatian kepada guru yang sedang mengajar.

2. Sepatutnya adik terus sahaja menegur perbuatan kawan yang menganggu kelas setiap kali dia melakukannya. Teguran boleh dibuat dengan cara menulis nota meminta dia menghormati guru dan rakan yang sedang belajar. Juga boleh dibuat dengan meletakkan jari dimulut menandakan permintaan agar dia diam.

Menjadi sunnah Nabi Muhammad untuk terus menegur kesalahan sahabat-sahabat dengan cara yang sesuai.

3. Sikap sabar di sini tidak kena pada masanya. Melayan kawan adik bercakap semasa guru mengajar sama seperti menggalakkan lagi dia berbuat salah walaupun kita tidak berniat demikian.

4. Perasaan adik yang hampir tidak sanggup melihat wajahnya itu adalah kesan dari sikap adik sendiri yang tidak tegas dengan perbuatan salah rakan tersebut. Perbuatan yang tidak dinasihati itu berlarutan sehingga adik sendiri merasa ‘tension’.

5. Adik harus beristighfar di atas kelemahan adik kerana tidak menegur rakan dan cubalah kikis perasaan tidak senang itu.

Kak Nur ingin bertanyakan adik (mahu bahasakan why_me pun rasa pelik pula. Sebaik-baiknya membahasakan diri dengan nama yang mampu mendoakan kita menjadi semakin baik.),

Suatu hari seekor kala jengking merayap di atas baju kawan adik sedangkan dia tidak menyedarinya. Apakah adik akan membiarkan sahaja kala jengking itu terus merayap dan menyengat kawan adik?

Pasti jawapan adik, tidak. Bukankah begitu? Atas dasar kasihkan kawan, adik akan memberitahu dan membantu menyisihkan kala jengking itu daripadanya.

Jika dia seorang sahabat yang ikhlas dan merendah diri, pasti dia tidak marah adik membantu menyisih binatang berbisa. Sebaliknya dia akan berterima kasih pada adik.

Begitulah jua dalam menjaga silaturrahim dengan kawan kita. Kesalahan yang dilakukan ibarat haiwan berbisa tadi. Bila kita menyayangi kawan kita, seharusnya kita menegur perbuatan silap kawan kita. Moga-moga kesalahan itu tidak berpanjangan dan bakal membunuh dia di kemudian hari.

Mendiamkan diri dari menegur perkara munkar adalah satu kesalahan juga kecuali kita tidak mampu melakukannya dengan tangan dan lidah kita.

Moga respon Kak Nur ini dapat membantu adik.

Apa yang baik adalah dari Allah jua.

Apa yang kurang dari kelemahan Kak Nur sendiri sebagai hamba.

Mohon maaf andai terkhilaf bicara.

Ummu Abbas
8.56pm
4 Jamadil Awwal 1430H

Advertisements

Pengarang:

Seorang isteri, ibu, permaisuri rumah, anak kepada Ma dan Abah yang masih hidup, penulis dan da'ie, insya Allah. Menyintai ilmu yang mendekatkan diri kepada Allah.

One thought on “Masalah Kawan Suka Bercakap

  1. salam,

    macam mana nak tegur kawan kak? Niat di hati nak tegur, tapi…bila dia dah dekat depan, puff hilang semua yang nak ditegur tu.

    Susah juga tu…:) Akak biasa tulis email kalau rasa susah nak cakap kat depan. Dalam email, mulakan dgn yg baik2… sebut kebaikan dia pada kita.. kemudian baru nyatakan hasrat beritahu sesuatu- nyatakan dalam bentuk penerangan dan beri solusi. Lepas tu cakap kita beritahu sebab sayangkan dia.

    Wallahua’lam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s