Di Bumi Anbiya’, Memakai Purdah Adalah Mudah

Bismillah.

Di bawah ini merupakan sambungan entry, “Disambut Dingin Bayu Musim Luruh”. Juga sudah dibuat penambahan dari coretan asal.

Semoga bermanfaat.

Ummu Abbas
11.53pm
3 Jumadal 1 1433H

Melbourne.

~~~~~~~~~~~~~~~

Fesyen purdah yang dipakai kebanyakan muslimah Urdun aka Jordan

Sebelum bertolak ke Amman, Jordan, sempatlah juga berdepan dengan Surat Pekeliling yang melarang pelajar perempuan berpurdah di kawasan universiti.  Surat Pekeliling itu diedarkan ke Akademi Islam Nilam Puri waktu itu.   Terdetiklah, baru sahaja mula pakai purdah, ada-ada sahaja halangan dari pihak berkuasa.

Saya pakai macam biasa dan merasa bersyukur kerana dapat menyambung pelajaran ke Jordan pula.  Dapatlah saya mengelak dari tekanan tersebut.   Kalau tidak silap, ada seorang lagi senior yang berpurdah waktu itu.   Biliknya berselang satu dari bilik saya di Asrama al-Malik Khalid itu.

Agak pelik rasanya bila hukum berniqab disebut jelas di dalam kitab-kitab tafsir muktabar, tetapi pihak berkenaan boleh pula menghalang pemakaiannya di fakulti yang namanya disandarkan kepada Islam.  Sumber utama Islam itu pula ialah al-Quran.

Jika fakulti itu namanya Fakulti Pengajian Nasrani, mungkin ada munasabahnya larangan sebegitu.  Ataupun andainya fakulti itu memisahkan kawasan belajar untuk lelaki dan perempuan, maka wajarlah ditegah memakai niqab.  Memang ajaib jika muslimah berniqab di kawasan untuk perempuan sahaja.

Selepas saya ke Jordan, saya mendapat khabar ada beberapa orang lagi teman di AIUM yang memakai purdah.  Alhamdulillah, halangan manusia tidak dapat memadamkan hasrat sebilangan kecil wanita menambah ketenangan di dalam hati  dengan berpurdah.  Saya kagum dengan mereka kerana sanggup berhadapan tekanan penguasa universiti.

Okaylah… kita tinggal dulu bab-bab yang menyinggung perasaan dan menyekat kebebasan individu tersebut.  Kita menjelajah khabar menggembirakan hati pula.

Di Bumi Anbiya’, Memakai Purdah Adalah Mudah

Alhamdulillah, boleh dikatakan cabaran memakai purdah di sini hampir tiada.  Tiada larangan khusus dari kerajaan agar rakyatnya tidak memakai purdah, begitu juga dengan pihak universiti.  Meskipun kebanyakan wanita Islam Urdun sama seperti di Malaysia yakni tidak menghijab aurat mereka dengan lengkap namun ramai juga muslimah Urdun berniqab di dalam kawasan universiti dan juga di tempat umum.  Dapat dirasakan barakah para Nabi yang masih tersisa dari amalan ini.  Masyarakat mereka pun tidak pelik dengan para niqabi (pemakai purdah).

Dalam salah satu kelas yang saya hadiri pada semesta pertama,  seorang pelajar Arab memakai tudung labuh hitam dan niqab hitam duduk di sebelah saya.  Nama dia Abeer Bisyuni.  Dialah rakan Arab pertama saya di sana.

Ada dua perkara yang saya tidak dapat lupakan mengenai Abeer.  Pertama ialah satu ketika, di hadapan satu dewan kuliyah, saya ingin berbicara dengannya.  Tiba-tiba Abeer menarik tangan saya agar beredar agak jauh dari kawasan itu.  Ia disebabkan di kawasan yang kami berdiri tadi ramai pelajar lelaki.   Saya memahami tindakannya dan amat menghargai sikap ambil berat ‘Abeer dalam hal begini.

Benar, kurang manis kita bercakap-cakap di tengah khalayak lelaki ajnabi walaupun sesama wanita.  Lainlah jika ada keperluan berbuat demikian.  Selagi boleh, elakkan suara kita kedengaran pada lelaki ajnabi selama mana tiada keperluan.  Pada asasnya, suara wanita bukan aurat.  Ia menjadi aurat tatkala dilunakkan dan dimerdukan sebagaimana pesanan Allah dalam surah al-Ahzab ayat 32.  Lazimnya, bila kita berbual sesama wanita, nada suara  lebih lembut dan lenggok bercakap juga lebih mesra.  Perkara beginilah yang ingin kita elakkan daripada sampai ke pengetahuan ajnabi.

Salji di Jordan.

Perkara kedua yang masih diingati ialah tatkala kali pertama melihat salji turun yakni dalam kampus.  Masya Allah, ia bagaikan kapas yang lembut membuai turun dengan perlahan menyelimuti bumi.  Dalam perjalanan menuju asrama tempat tinggal Abeer, kami berjalan bersama-sama.  Sambil berjalan kami bermain salji.  Abeer turut kelihatan ghairah menyepak-nyepak salji dengan kasutnya.

“Ini kali pertama saya melihat salji kerana di Malaysia tiada salji,” ujar saya.

“Oh… saya juga kali pertama melihat salji,” beritahu Abeer dengan nada girang.

“Eh… Apa maksud awak… bukankah awak berasal dan tinggal di sini?”

“Di Aqabah lebih panas dan tiada salji turun di sana”.

“Oh begitu rupanya”.

Aqabah ialah kawasan pantai yang terletak kira-kira 336km dari Amman.  Pada masa itu, saya belum lagi melawat Aqabah.

5 thoughts on “Di Bumi Anbiya’, Memakai Purdah Adalah Mudah

Add yours

 1. Majlis2 Ilmu :

  Majlis Maulidul Rasul SAW & Haul Al-Sheikh Abdul Qadir Al-Jailani RA : http://pondokhabib.files.wordpress.com/2012/03/419611_10150700057071999_295419981998_11671486_441838937_n.jpg

  Seminar ‘MANHAJ NABAWI’ -UNIVERSITI AS-SOFA : http://pondokhabib.files.wordpress.com/2012/03/p1-1.jpg

  Mawlid Perdana di Masjid Besi Putrajaya : http://pondokhabib.files.wordpress.com/2012/03/428994_2853139007931_1243224936_32310278_1731500179_n.jpg

  Sertailah Facebook kami : http://www.facebook.com/pondokhabib

  Sertailah Forum ASWJ di : http://fahamislam.com/forum/

  Pesta Buku Antarabangsa KL : http://suka.pts.com.my/index.php/hebah/pbakl/100001039522731

 2. subhanallah , sentiasa kuatkan semgat , b’tawakal & b’doa pd Allah .. insyaAllah … Allah permudahkan segalanya … 🙂

 3. Saya nk tanya apa hukum berpurdah?dan untk yg 1 kali bru nk pkai,mcmane nk buang malu?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: