Kasih Tanpa Syarat Seorang Anak

Bismillah.

 

Petikan dari ‘wall’  Facebook seseorang [Mohon dihalalkan ye]

 

‘Nak tahu macam mana anak-anak kita layan kita nanti, lihatlah bagaimana kita layan ibu bapa kita sekarang.’

Penulis bersama ibubapa semasa menerima kunjungan mereka ke Melbourne Jun lepas. Foto hiasan.

~ Kebanyakan kes mungkin membenarkan kata-kata di atas.

~ Ada seorang wanita, sejak kecilnya dipelihara nenek. Ibubapa kandungnya bercerai. Masih di usia kanak-kanak, nenek meninggal dunia.  Kali pertama melihat bapanya ialah di saat dirinya akan mendapat gelaran ‘isteri’.

Selepas itu, dia menyusul tempat tinggal bapa kandungnya. Dia sentiasa menziarahi, membawa hadiah, bahkan membawa anak-anaknya yang lahir seorang demi seorang berjumpa datuk mereka. Bukan sahaja datuk, bahkan nenek yang pernah ‘membuang’ dia. Kadang-kadang, cucu-cucu itu dibiarkan bermalam di rumah datuk atau rumah neneknya.Tidak sesekali dia ceritakan apa yang pernah dialami semasa kecilnya kepada anak-anaknya. Jadi anak-anaknya kasih kepada datuk dan nenek tanpa apa-apa perasaan marah dendam. Wanita ini tetap melayani kedua ibubapanya dengan baik kerana takutkan Allah meskipun ibubapanya tidak pedulikan dia semasa kecilnya.

Anak-anak mengetahui kisah ibu mereka tatkala mereka telah dewasa. Itu pun melalui lidah orang lain.

~  Wanita di dalam kisah di atas berusaha menunaikan hak-hak zahir kedua ibubapanya.  Ada pun dari
sudut kasih sayang, dia mengakui lebih menyayangi arwah nenek dan ibu saudara yang membesarkannya.    Perasaan kasih merupakan anugerah Allah yang tidak dapat diusahakan.  Kedua ibubapanya bertuah kerana tetap dihormati anaknya namun mereka tidak mampu membeli kasih sayang anaknya.  Si anak tidak bersalah dalam hal ini.

~  Wanita yang baru mengenali bapanya semasa digerbang perkahwinan itu terus menyambungkan silaturrahim dengan keluarga sebelah bapanya.   Takdir Allah, bapanya tidak mempunyai anak perempuan dengan isteri barunya.  Lalu wanita ini dikasihi bapa dan datuknya.  Berkat silaturrahim yang dihulurkan, wanita ini mendapat hadiah sebidang tanah dari datuknya.

~ Berbuat baik kepada ibubapa adalah kerana ia perintah dari Allah swt.  Ikhlas dalam melakukannya menyebabkan seseorang tidak akan mengungkit takdir Allah ke atas dirinya.  Juga bukan kerana takut anak-anak membalas dengan perbuatan yang sama di usia tuanya.

~ Kadang-kadang, Allah beri teguran kepada ibubapa melalui akhlak baik anak-anak.  Rahmat Allah itu luas, tidak terjangkau.

~  Orang mukmin itu sentiasa menjadi sepohon rendang yang lebat buahnya.  Setiap kali dilempar batu, dia menyerahkan buah-buahan masak ranum kepada orang lain.

 

 

Ummu Abbas

6.53pm
22 Dzulhijjah 1433H/ 7 Nov 2012
 Melbourne.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Blog di WordPress.com.

Atas ↑

%d bloggers like this: